HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETÉS

 

A modern, jól szigetelt épületek hővesztesége ugyan kicsi, de a tökéletes légzárás komoly élettani és szerkezeti problémákat okozhat. A belső légtér elhasznált levegőjét kiengedő szellőztetéssel a bevitt hőenergia jelentős része is távozik – erre jelent megoldást a rekuperátor.

A rekuperátor két ventilátorral, valamint keresztáramú hőcserélővel ellátott hővisszanyerős berendezés, amely az épület szellőztetése közben egy hőcserélőn keresztül elvonja a használt levegő hőenergiáját és visszajuttatja azt az épületbe. Működése során az egyik ventilátor friss levegőt fúj be, míg a másik az elhasznált levegőt távolítja el. Eközben a két légáram áthalad a hőcserélő panelen anélkül, hogy keveredne egymással. A panel az elhasznált levegő hőenergiáját átadja a beérkező légáramnak, így friss és fűtött levegő áramlik a helyiségbe. A készülék hatásfoka nagyon magas – a legjobb készülékek hővisszanyerési teljesítménye akár 94% is lehet -, így a fűtési költségek jelentősen csökkennek, a komfortérzet nő. A rekuperátor segítségével nyáron, a klimatizált helyiségekben visszanyerhető a hűtésre fordított energia. Léteznek olyan berendezések is, amelyek képesek nemcsak a hő, hanem a páratartalom visszanyerésére is.

Rekuperátorral a fűtési költségek akár 30%-a megspórolható. A folyamatos friss, oxigén dús levegőnek köszönhetően javul a lakók közérzete, az épületbe nem jut be por vagy egyéb szennyezőanyag, a pollenszűrőknek köszönhetően pedig az allergiások is fellélegezhetnek. A folyamatosan cserélődő levegőnek köszönhetően megelőzhetjük a penészedést, miközben elkerülhető a huzat a lakásban. Előnye, hogy az elhasznált levegővel együtt a kellemetlen szagokat is elszívja a rendszer. 

Kétféle típusú rekuperátor létezik. A passzív rekuperátor a lakásban keletkező nedvességet kivezeti ugyan a szabadba, de az elhasznált levegőt nem tudja tökéletesen újrahasznosítani, így annak egy része a szabadba távozik. Az aktív típus ezzel szemben az általunk megtermelt valamennyi energiát visszajuttatja a lakásba, miközben folyamatosan friss levegővel látja el otthonunkat. 

USZODASZELLŐZTETÉS

 

Ha medencét szeretnénk otthonunkba, az esetleges fűtés mellett állandó légcseréről is gondoskodnunk kell. Légtechnikai berendezések segítségével a medence egész térségét alacsonyabb nyomáson kell tartani, mint a külső környezet légnyomása, megakadályozva ezzel a páradús levegő átjutását a szomszédos terekbe.
A medencetérben a komfortérzetünket alapvetően befolyásolja a levegő minősége, amelyet a vegyszeres víz kipárolgása is ront. A túl magas – 50-60%-nál magasabb – páratartalom mellett nemcsak kellemetlenül érezzük magunkat, de az állandó páralecsapódás penészedést, vagy akár az épületszerkezet károsodását is okozhatja.  
A szellőztető berendezést célszerű a medencével szomszédos helyiségben elhelyezni. A rendszer rozsdamentes acélcsöveit általában a mennyezeten, az ablakok felett vagy mellett vezetik el. Ritkább esetekben, a padlóban is futhatnak a vezetékek, de ilyenkor mindenképpen ügyelni kell a vízmentességre (és a hőszigetelésre), a padlózat megfelelő lejtésére, továbbá meg kell oldani a könnyű hozzáférést a tisztítás vagy esetleges csere esetére.

A medence légtechnikai rendszerét el kell különíteni a ház többi részét ellátó rendszertől, azaz hiába van a házban más szellőztető berendezés is, azt nem lehet összekötni a medence helyiségében lévővel, nehogy a két helyről származó levegő keveredjen. Erre a problémára visszacsapó szelepek sem jelentenek száz százalékos megoldást. Az elszívókat az ablakok felett kell elhelyezni, ha nincsen ablak, vagy az túlságosan kis méretű – például alagsori – medencéknél elegendő lehet egy központosított, állítható fúvóka.