HOGYAN VÁLASSZUNK KLÍMÁT?

 

A megfelelő készülék kiválasztásához számos szempontot kell mérlegelnünk. 
A legfontosabb a megfelelő hűtőteljesítmény-igény meghatározása, ami függ a tér nagyságától, hő terhelésétől. Nagyrészt ezen áll vagy bukik a klimatizálás sikere és hatékonysága, hiszen ha alulméretezik a klímát, akkor nem hűti le a teret, ha pedig túlméretezik, sokat fogyaszt és drágább lesz az üzemeltetése. Érdemes szakember segítségével, helyszíni felmérést követően kiszámoltatni, mekkora teljesítményű készülék az ideális otthonunkba.

Fontos szempont a gazdaságosság is, aminek mértékét a hatásfok jelzi. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk – minél nagyobb ez az érték, annál olcsóbb az üzemeltelés. Az úgynevezett inverteres klímaberendezések üzemeltetése a legolcsóbb – akár 40-50 százalékkal kevesebb energiát igényelnek, mint más típusok -, ráadásul egyenletesebb hőmérsékletet is biztosít.

Szempont lehet klímaválasztáskor az is, milyen szűrőkkel rendelkezik egy-egy készülék. Ez különösen fontos lehet az allergiásoknál, akiknek a nyári időszakban fontos, hogy a lehető legkevesebb pollen kerüljön be a lakásba. Az alapvető szűrő filtereken túl kívül léteznek különböző füst- és szagszűrőkkel, plazmaszűrővel felszerelt klímák is.

Az inverteres klíma megoldást biztosít olyan lakásokban is, ahol az épület gyenge elektromos hálózata nem teszi lehetővé más készülék telepítését. Ezek a modern készülékek ugyanis minimális teljesítményfelvétellel képesek az indulásra, azaz elkerülhetők a rendszert megterhelő indítási áramlökések. A fokozatos indulás hangtalan működést is jelent, ezért akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.

Gazdaságosabb működés, csendesebb üzemelés és egyenletesebb hőmérséklet – ezek az inverteres klímaberendezés előnyei. A készülék önmagát szabályozza működés közben, és mindig csak annyi energiát vesz fel, amennyi teljesítményre éppen szüksége van.

INVERTERES KLÍMABERENDEZÉSEK

Mono-Split

  • Egy beltéri egység egy kültéri egységhez csatlakoztatva
  • Egyszerű és diszkrét telepítés
  • Egyedülálló légkondicionálást biztosít beltéri helyiségekbe elérhető áron

Multi-split

  • Akár kilenc beltéri egység egy kültéri egységhez csatlakoztatva
  • Egy teljes légkondicionáló rendszer különböző beltéri zónákra csatlakoztatva
  • A hőmérséklet beállítások helyiségenként külön szabályozhatók
  • Lehetővé teszi a különböző típusú és teljesítményű beltéri egységek használatát

HŰTŐ-FŰTŐ BERENDEZÉSEK

Minden általunk forgalmazott készülék alkalmas fűtés üzemmódra is. Ez elsősorban a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban jelent nagy segítséget, de a hagyományos fűtési megoldások mellett, rásegítő fűtésként is remekül működik.

Amennyiben a klímaberendezésünk megfelelően méretezett, a teljesítménye elegendő a lakás gyors felfűtésére éppúgy, mint a hűtésére. Mindezt egyenletesen teszi, hiszen a légfűtés alig néhány perc alatt meleg levegőt fúj a lakásba, és a mesterséges légáramoltatásnak köszönhetően gyorsan eloszlik. Az inverteres technológia azonban ezt akár -20 fokig biztosítja de ez készülékenként változhat, így fűtésben is teljes értékűen, egész télen át működtethető.

SZERVERSZOBÁK HŰTÉSE

Az elektronikai berendezések optimális, hibamentes működése csak megfelelő környezeti körülmények között – elsősorban ideális hőmérséklet mellett biztosítható.
Ez különösen a szerverszobák és vezérlőtermek esetében jelent problémát, hiszen az egy helyiségbe elhelyezett elektronikai berendezések hőt termelnek, amelynek mennyisége ilyenkor összeadódik. Az ilyen helyiségek megfelelő klimatizálása nagyobb körültekintést igényel, mint egy hagyományos, a komfortérzet növeléséért telepített klímaberendezés szerelése és működtetése – már csak azért is, mert gyakran sokmilliós számítógépek, műszerek működése a tét. 

A folyamatos hőtermelés miatt a szerverszobák hűtése egész évben szükséges. Erre a hagyományos, időszakos működésre tervezett klímaberendezések nem alkalmasak, hiszen a kültéri és a beltéri egységben történő folyamatok egyensúlyban tartása télen teljesen más technikai feltételekhez kötött, mint a meleg nyári hónapokban.

Az egész éves üzemre alkalmas, fagypont alatt is hosszú távon működőképes készülékek kiegészítő fűtéssel – úgynevezett karterfűtéssel – vannak ellátva, s bonyolult technikai megoldásokkal garantálja a hibamentes működést.

A szerverszobákba szerelt klímaberendezésnek alkalmasnak kell lennie arra is, hogy áramszünet esetén automatikusan újrainduljon, s biztosítsa a szükséges hűtési teljesítményt, ellenkező esetben az elektronikai készülékek nagyon rövid idő alatt felmelegednek, s akár végzetesen meghibásodhatnak. Ilyenkor van kiemelt jelentősége a hűtőberendezés megbízhatóságának, hiszen az esetleges áramszünet utáni automatikus újraindulást – vagy annak hiányát – kívülről nem lehet észrevenni. A minőség abból a szempontból is fontos, mert egy ilyen célra használt klímaberendezés igénybevétele sokkal nagyobb, mint egy átlagos klímáé, s többszörös üzemórával kell számolnunk az élettartamot illetően.

Válasszunk tehát a saját igényeinkre szabott, kifejezetten erre a speciális feladatra – szerver- és gyengeáramú termekre – tervezett klímaberendezést! A modern típusok egyesítik a technológiai- és a komforthűtést, így a helyiségben jelentkező összes hűtési feladat egyben megoldható.